Környezetvédelem és kármentés. Fenntarthatóság. Egészséges életmód. Life & Style. Szociális biztonság

kármentés környezetvédelem biztonság

A télikertépítés környezetvédelmi szempontjai

2023. november 13. - prcikkes

Milyen környezetvédelmi szempontokat vegyünk figyelembe télikertépítésnél?

telikert-kornyezetvedelem.jpg

Elébe nézve a klímakatasztrófának és energiaválságnak e téren is legyünk körültekintőek. A télikertépítés során számos környezetvédelmi szempontot érdemes figyelembe venni annak érdekében, hogy a létesítmény fenntartható és környezetbarát legyen. Az alábbiakban néhány fontos szempontot találsz:

Anyagok kiválasztása a megépítéshez

  • Újrahasznosított anyagok: Válassz olyan építőanyagokat, amelyek részben vagy teljesen újrahasznosítottak. Például üveg, fém vagy műanyag termékeket, amelyek előállításához kevesebb energia szükséges.
  • FSC-minősített fa: Amennyiben faanyagot használsz, győződj meg arról, hogy az FSC (Forest Stewardship Council) minősítéssel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy fenntartható erdőgazdálkodásból származik.

Energiatakarékos tervezés:

  • Szigetelés: Kiváló szigetelés segít csökkenteni a fűtési és hűtési költségeket, minimalizálva ezzel az energiafelhasználást.
  • Napkollektorok és napelemek: Használj napkollektorokat a melegvíz-ellátáshoz vagy napelemeket az elektromos energia előállításához, ezáltal csökkentve a hagyományos energiaforrások igényét a beépített teraszon, üvegházban.

Tovább

Mit is jelent a tenziós fejfájás?

tenzios-fejfajas-mit-jelent.jpg

Önnek is sokat fáj a feje? Tudta, hogy a fejfájások leggyakoribb típusa tenziós fejfájás?

Nem szokta kísérni émelygés, látászavar. Nem jellemző rá, hogy csak a fej egyik felét érinti, még fel sem ébredünk rá éjszaka.

Milyen tünetei vannak a tenziós fejfájásnak?

Legtöbbször este szokott jelentkezni, amikor elfáradunk. Feszülés, illetve fájdalomérzet lép fel, általában a fej hátsó részében, de elöl is jelentkezhet.

Mennyi ideig tarthat a fájdalom?

Maga az erős fájdalom általában néhány órával megszűnik, de a feszültségérzet tovább is érezhető.

Akinek hajlama van tenziós fejfájásra, annál napokon, hónapokon sőt akár éveken át is kiújulhat.

Milyen okai vannak?

  • a fejbőr izmainak rendszeres összehúzódása, ami nagyobb koncentráció következtében alakul ki
  • rossz szem, megerőltető szemtevékenység is okozhatja
  • stresszes életmód, depresszió

Ha szorongás vagy túlhajtottság áll a dolog mögött, akkor az életmód változtatás lehet a leghatékonyabb megoldás.

A szabadban töltött minőségi idő, a torna csökkenti a panaszokat, mivel nyugtatólag hat a fejbőr izmaira és serkenti a vérkeringést.

Igyekezzünk meg ellazulni, egy masszázst venni, de akár fájdalomcsillapítót is bevehetünk.

Mikor érdemes orvoshoz fordulni?

Tovább

Környezettudatosság és fenntarthatóság

Környezetkímélő, anyag- és energiahatékony megoldások

zold-szamitastechnika.jpg

Zöld számítástechnika - Energiatakarékosság

A számítástechnikai iparban a leginkább anyag- és energiahatékony megoldások azok, amelyek csökkentik a számítógépek és a hozzájuk kapcsolódó eszközök energiafogyasztását, károsanyag-kibocsátását és hulladéktermelését. Nehezen képezhető egyensúly egyrészt a gyorsuló technológia fejlődés, másrészt a visszatartó fenntarthatósági szempontok között, de mutatkozik néhány példa az ilyen megoldásokra:

Zöld számítástechnika - ez egy olyan irányzat, amely a számítástechnikai rendszerek tervezését, gyártását, használatát és újrahasznosítását úgy végzi, hogy minimalizálja a környezetre gyakorolt negatív hatást. A zöld számítástechnika céljai közé tartozik az energiahatékonyság növelése, az alacsonyabb fogyasztású és hosszabb élettartamú hardverek kifejlesztése, a megújuló energiaforrások használata, az elektronikus hulladék csökkentése és újrahasznosítása. 

Felhőalapú számítástechnika - ez a működési modell a számítech erőforrásokat (pl. processzorok, memóriák, tárhelyek) egy központi szerveren vagy szerverhálózaton keresztül biztosítja interneteléréssel. A felhőalapú számítástechnikai modell előnye, hogy csökkenti a helyi hardverek energiaiigényét és a karbantartási ráfordítások volumenét, valamint lehetővé teszi az erőforrások rugalmas igénybevételét és skálázhatóságát. A a cloud-alapú özemmód hátránya, hogy függ az internetkapcsolattól és a biztonsági kockázatoktól.

Kvantumszámítógépek - ezek olyan számítógépek, amelyek a kvantummechanika törvényeit kihasználva képesek párhuzamosan több állapotot reprezentálni és feldolgozni. A kvantumszámítógépek előnye, hogy sokkal gyorsabban és hatékonyabban tudnak bizonyos típusú feladatokat megoldani, mint a hagyományos komputerek. A kvantumtechnológia hátránya, hogy nagyon bonyolult eljárásokra épül  és költséges az erre alapozott stabil működtetés megvalósítása. Továbbá az ilyen gépek nagyon érzékenyek a külső zavarokra.

Tovább

Amit a lisztérzékenységről tudni érdemes

liszterzekenyseg.jpg

A legújabb statisztikák szerint minden 1500 emberből egyet érint a lisztérzékenység, vagy idegen szóval a cölikália. Ami egyre növekvő tendenciát mutat.

A gabonafélékben található egyik összetett fehérje, a glutén a felelős a lisztérzékenységért.

Nem válogat a korosztályokban, éppúgy előfordul gyerekeknél, mint felnőttek esetében.

Mit jelent a gluténérzékenység?

 A gluténérzékenyek immunrendszere a sikér egyik alkotóelemével, a gliadinnal szemben lép fel védekezőleg. Méghozzá úgy, hogy megtámadja az ezt az anyagot tartalmazó vékonybélbolyhokat. Ennek okán pedig romlik a tápanyagok felszívódása is.

Milyen tüneteket produkál?

Tovább

Üvegház-hatás és mesterséges intelligencia

uveghaz-hatas-mesterseges-intelligencia.jpg

Bár az üvegház-hatás negatív légköri jelenség, de eredetileg üvegházak és télikertek kívánatos hőmérséklet-növekedését jelenti. Amelyet akár mesterséges intelligencia vezérelhet. Ugyanis: míg az üvegházgázok (például szén-dioxid, metán) túlzott kibocsájtása a globális felmelegedést okozza, addig télikertek építésekor az üvegház-hatás pozitív jelenségnek tekinthető. Hasznunkra fordítható és MI segítségével optimalizálható.

Globális és lokális üvegház-effektus

Tehát a jelenség ugyanaz: a napfény áthatol az atmoszférán / üvegen, felmelegíti a felületeket, amelyek hősugárzását viszont a légkör / üveg visszatartja. Előbbi globális klímaváltozással fenyeget, utóbbinak viszont kedvező a lokális hozadéka.

Éspedig: az üvegház-hatás révén a télikertekben a napfény melege megmarad, és nem szökik ki olyan könnyen, mint a hagyományos épületekből. Ez lehetővé teszi az üvegezett beltér hőmérsékletének megtartását , sőt emelkedését, így ideális körülményeket teremthetünk a déli növényeknek - és saját kényelemünk számára is.

Megemlítendő az energiahatékonyság: az üvegház-effektus révén a télikertek természetes módon melegednek fel a napfény hatására, ami csökkenti az épület fűtési igényét. 

telikert-terasz-beepites-hazhoz.jpg

Mesterséges intelligencia a télikertben

Tovább
SEO BLOG. PR-cikkel elhelyezése. Téma: IBC tartály és ipari műanyag kármentő tálca gyártása rotációs öntéssel. Ivóvíz és folyadék tároló műanyag eszközök a vegyiparban.
süti beállítások módosítása