Környezetvédelem és kármentés. Fenntarthatóság. Egészséges életmód. Life & Style. Szociális biztonság

kármentés környezetvédelem biztonság

Környezettudatosság és fenntarthatóság

2023. július 11. - prcikkes

Környezetkímélő, anyag- és energiahatékony megoldások

zold-szamitastechnika.jpg

Zöld számítástechnika - Energiatakarékosság

A számítástechnikai iparban a leginkább anyag- és energiahatékony megoldások azok, amelyek csökkentik a számítógépek és a hozzájuk kapcsolódó eszközök energiafogyasztását, károsanyag-kibocsátását és hulladéktermelését. Nehezen képezhető egyensúly egyrészt a gyorsuló technológia fejlődés, másrészt a visszatartó fenntarthatósági szempontok között, de mutatkozik néhány példa az ilyen megoldásokra:

Zöld számítástechnika - ez egy olyan irányzat, amely a számítástechnikai rendszerek tervezését, gyártását, használatát és újrahasznosítását úgy végzi, hogy minimalizálja a környezetre gyakorolt negatív hatást. A zöld számítástechnika céljai közé tartozik az energiahatékonyság növelése, az alacsonyabb fogyasztású és hosszabb élettartamú hardverek kifejlesztése, a megújuló energiaforrások használata, az elektronikus hulladék csökkentése és újrahasznosítása. 

Felhőalapú számítástechnika - ez a működési modell a számítech erőforrásokat (pl. processzorok, memóriák, tárhelyek) egy központi szerveren vagy szerverhálózaton keresztül biztosítja interneteléréssel. A felhőalapú számítástechnikai modell előnye, hogy csökkenti a helyi hardverek energiaiigényét és a karbantartási ráfordítások volumenét, valamint lehetővé teszi az erőforrások rugalmas igénybevételét és skálázhatóságát. A a cloud-alapú özemmód hátránya, hogy függ az internetkapcsolattól és a biztonsági kockázatoktól.

Kvantumszámítógépek - ezek olyan számítógépek, amelyek a kvantummechanika törvényeit kihasználva képesek párhuzamosan több állapotot reprezentálni és feldolgozni. A kvantumszámítógépek előnye, hogy sokkal gyorsabban és hatékonyabban tudnak bizonyos típusú feladatokat megoldani, mint a hagyományos komputerek. A kvantumtechnológia hátránya, hogy nagyon bonyolult eljárásokra épül  és költséges az erre alapozott stabil működtetés megvalósítása. Továbbá az ilyen gépek nagyon érzékenyek a külső zavarokra.

Használt PC-k, laptopok vásárlása: Magunk is hozhatunk környezettudatos döntést azzal, ha nem méregdrága új hardvereszközöket szerzünk be szórakozásunkhoz, hanem pl. zenei fájlok lejátszásához olcsó használt notebookot vásárolunk, ezzel csökkentve ökológiai lábnyominkat.

Összességében a komputeripar és IT területén mód van környezettudatos lépések megtételére és a  fenntarthatósági szempontok érvényesítésére.


Kapcsolódó téma:

Az infrafűtés előnyei, sajátosságai

Elektromos fűtésnél nem keletkeznek égéstermékek. Az infrafűtés előnyei, sajátosságaiAz infrafűtés során az emberi egészségre leg kevésbé káros elektromágneses hullámok melegítik otthonunkat, mivel a hősugárzók a legbiztonságosabb hullámhosszakat használják, a sugárzási teljesítmény minimális értékével. Lehetetlen azonban azt állítani, hogy az infravörös fűtés nem árthat az emberi egészségnek. A veszélyt a berendezés használatára vonatkozó alapvető szabályok be nem tartása, valamint helytelen elhelyezése jelenti. Az ilyen szabálysértések következtében negatív következmények jelentkezhetnek

Az infrafűtés előnye: nem a levegőt melegíti, hanem sugárzással adja át a hőt a szilárd  testeknek. Az infrapaneles fűtés akár helyiségenként, pontosan szabályozható, előre programozható, hogy az adott tér funkcióinak és a felhasználó igényeinek leginkább megfelelő hőmérséklet beálljon és tartósan megmaradjon. Ezért energiahatékony.

A bejegyzés trackback címe:

https://karmento.blog.hu/api/trackback/id/tr2218164908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
SEO BLOG. PR-cikkel elhelyezése. Téma: IBC tartály és ipari műanyag kármentő tálca gyártása rotációs öntéssel. Ivóvíz és folyadék tároló műanyag eszközök a vegyiparban.
süti beállítások módosítása