Környezetvédelem és kármentés. Műanyag tartályok és kármentő tálcák környezetbarát felhasználása

kármentés környezetvédelem biztonság

Mentsd meg az egészséged

2023. február 18. - kármentő

Meghatározza-e az életmód az egészséget?

egeszseges-eletmod.jpg

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének kutatása szerint ha egészségesen élünk, akkor cirka 15 évvel meghosszabbíthatjuk életünket. Természetesen sok más tényező is számít. Ezek közül sokat nem tudunk befolyásolni. Genetikai örökség, járványok, egészségtelen lakóhelyi vagy munkahelyi környezet, baleseti kockázatok, kényszerűen rossz életkörülmények...

Ám az egészséges életmód elsősorban döntés kérdése - és könnyen betartható. Tartózkodjunk a káros szenvedélyektől, figyeljünk arra, hogy egészségesen táplálkozunk, naponta legalább egy órát mozogjunk. Nem könnyű feladni a szokásainkkal és lemondani a dohányzásról, kedvenc ételeinkről, mérsékelni alkoholfogyasztásunkat. Azonban alapfeltétel, hogy szembesülünk a gyenge pontjainkkal és leküzdjük a kisértést!

Lélektani, életviteli nehézségek. Stressz

Előfordulhat, hogy kilátástalannak, reménytelennek látod mostani helyzetedet. Kiégtél, állandóan fáradt vagy. Félsz a jövőtől. Úgy érzed, neked semmi sem sikerül és állandóan elégedetlen vagy. Krónikus problémával küzdesz, melyre semmilyen kezelés nem hoz igazi enyhülést. Állandóan küzdesz, de a harc reménytelen. Túl sok stressz ér. Rossz a házasságod? Sötét gondolatok gyötörnek. Talán volt már pánikrohamod vagy estél már depresszióba?

Tovább

Natúrszelet kucsmagombával, rizzsel

naturszelet-kucsmagombaval-rizzsel.jpg
Recept: natúr sertésszelet kucsmagombával

Az ínyenc Verec Kenéz Mazei Szegfű c. blogjából

Nem győzöm hangsúlyozni, hogy bár imádom a kucsmagomba levest is – egy kis medvehagymával összepárolva, tejfölös habarással, de...

De az első tavaszi gomba (a piacin már megjelent!) sokak szerint többet érdemel, luxus lenne levesre fecsérelni, komolyabb étkek készüljenek belőle. Szót fogadhatunk, tartsuk be ezúttal ezt az intelmet.

Először is pár szót a rizsről, amit tapasztalati véleményem szerint az asszonyom tud a világon legjobban elkészíteni. Büdös bunkó és tudatlan fajankó az, aki gyors rizzsel operál. Egyrészt ízetlen csirízt kap, másrészt nem gyorsabban. A zsiradékon egyszerűbb megpirítani a bögre rizst, kicsit sózni, fűszerezni, és folyamatosan hozzáadni a két bögre vizet. Az első bögre után kisebb lángon pároljuk. A vizet azért nem egyszerre zúdítjuk bele, mert a rizs fajtánként más mennyiséget szív fel: teszem azt a barna többet, a hosszú szemű hántolt kevesebbet. Egy kis tapasztalat után ráérezünk, és kikúrjuk a gyorsrizst a kukába!

Mangalicazsíron párolódik a jázminrízs

Míg párolódik a rizsünk – ebben az esetben jázminrizs – mangalicazsíron pirítunk egy köteg újhagymának csúfolt sarjadékhagymát (rendes újhagymát már évek óta csak a kertben kapni, piacon nem), hozzádobjuk az aprított kucsmagombát, finoman sózzuk, és amikor elfőtte a leve felét, meghintjük kevés liszttel, beledolgozzuk a gombába, felrottyantjuk. Tartózkodunk a fűszerektől, mert elrejtenék a gomba finom ízét.

A tegnap enyhén bepácolt klopfolt tarját megsütjük egészséges, mert koleszterinben gazdag magyar disznózsírban.

Ezzel kész is a mangalicazsíron pirított sertés natúrszelet tavaszi kucsmagombával, fehér rizs körettel

És tálaljuk. De előtte megszórjuk reszelt sajttal.

Kínálja: Mezei Szegfű | Kínáljuk még: Érvek a biotermékek mellett

Autómentés Mágocson

Az alábbiakban azok számára igyekszünk megoldást nyújtani, akiknek megbízható, gyors és precíz autómentésre van szükségük Mágocson, vagy annak közelében.

autómentő

Magyarországon számos régi módi, tradicionális, településsel találkozhatunk, de persze a fiatalabb községekből sincs hiány. Utóbbiak közül mindenképp érdemes kiemelni Mágocsot, ami Magyarország egyik legfiatalabb városa. Baranya megye északi kapujaként Mágocson olykor nagyobb forgalommal is szembesülhetünk, emiatt pedig olykor az autómentésre Mágocson is szükségünk lehet. Az alábbiakban erre is hozunk egy jó opciót.

Autómentés Mágocson

A Baranya megyében zajló autómentés önmagában sem egyszerű, hiszen rendkívül változatos területeket is találhatunk. Dombos területek, mezőgazdasági területek, kanyargós utak, meredek lejtők és emelkedők egyaránt megtalálhatók a Mecsek és környéki részen és ez alól pedig Mágocs és környéke sem kivétel.

A Mágocs települése Baranya megye északi részén, a Baranya-Tolna megyehatár közvetlen közelében fekszik. A mecseki Hegyhát tájegység legjelentősebb települése, központján a Bonyhád-Kaposszekcső közti 6534-es út halad át, amelybe itt torkollik be északkeletről, Mekényes-Nagyhajmás felől a 6539-es út, és amelyből itt ágazik ki a 65 174-es számú mellékút dél felé, Alsómocsolád irányába. A település északi részén fekvő tórendszer, valamint Dombóvár Újdombóvár városrésze irányában a 65 195-ös út indul a városból, a 6539-esből kiágazva.

Tovább

A műanyagtartály kára és haszna

Környezetszennyezés és/vagy környezetvédelem

A műanyag tartály szennyezi a környezetet, de egyben meg is óvja a káros anyagoktól. A benne tárolt ivóvízre nézve pedig kevésbé veszélyes, mint korábban gondolták.

A műanyagipar veszélyezteti a környezetet, de...

pet-palack-kornyezetszennyezes.jpgA polimer termékek (polietilén, polipropilén, polisztirol, poliészter, polikarbonát stb.) hulladékként a természetben hosszú évtizedek alatt sem bomlanak le, így környezetszennyező hatásuk nyilvánvaló. Ez azonban leginkább csak a műanyag zacskókra, csomagoló fóliákra, tasakokra és hangsúlyosan a PET-palackokra vonatkozik. Ezek képeznek szeméthegyeket a városok peremén, a tengerpartokon és szinte szigetekké verődve az óceánokon. Elégetésük ugyancsak veszélyes, káros, mérgező anyagok kerülnek a levegőbe. Azonban felhasználásuk során az élelmiszerekre és az ivóvízre gyakorolt közvetlen káros hatásuk elhanyagolható.

Az ENSZ egészségügyi világszervezete, a WHO hosszas kutatómunka után arra a következtetésre jutott 2019-ben, hogy

csak minimális egészségi kockázatot jelentenek az ivóvízben lévő műanyag mikroszemcsék,

ugyanis mind a nagyobb szemcsék, mind a kisebbek legtöbbje a felszívódás legkisebb mértéke nélkül halad át az ember emésztőrendszerén, és gyakorlatilag maradéktalanul kiürül a szervezetből – olvasható tavalyi jelentésükben. Ám hozzátették, hogy a beható vizsgálatok ellenére az eredmények kevés információn alapulnak, ezért szükség van további, globális mértékű kutatásra. Az adat azért kevés, mert kutatásuk csak az elmúlt néhány évben kezdődött, és az eddigi vizsgálatok nem egységes normatívák és sztenderdnek elfogadott határértékek alapján folytak.Ezzel együtt a Világszervezet súlyos gondnak tartja a műanyagszennyezést, kívánatosnak tekinti a műanyagtermékek gyártásának csökkentését, valamint az újrahasznosítási technológiák tökéletesítését ajánlja.

Mi a helyzet a műanyag tartályokkal?

muanyag-ibc-tartalyok.jpgKépünkön: IBC-tartályok, szögletes és hengeres ivóvíztárolók

Az ipari műanyag tartályok célja a legtöbb felhasználási területen a veszélyes anyagok, mérgező, maró folyadékok biztonságos tárolása. Így igaz ugyan, hogy

gyártási anyaguk okán a műanyag tartályok hozzájárulnak a környezet szennyezéséhez, funkciójuk teljesítésével azonban megóvják a környezetet a veszélyes anyagok károsító hatásától.

Tovább

Biztonsági kármentő tálca

-  műanyag kármentő tálca - vegyszeres ivóvíz fertőtlenítés - gyűjtőtálcák -

Az ipari termelés biztonsága - kármentesítés

műanyag ipari tálcaA vegyiparban és minden olyan termelési folyamat során, ahol veszélyes anyagok képezik a munka tárgyát vagy eredményét (nyersanyagok, adalékok, késztermékek), ott szükség van kármentesítésre. Ha a felhasznált vagy keletkező környezetre káros anyagok cseppfolyós halmazállapotúak, akkor hordókban, tartályokban vagy más tárolóedényben helyezik el őket. Ezek feltöltésekor és ürítésekor óhatatlanul történhet túlfolyás, a veszélyes folyadék kiloccsan, elcsöppen - ezzel veszélyezteti az ott dolgozók egészségét és károsítja környezetüket, arról nem is szólva hogy anyagveszteséget okoz.

Miért szükséges a kármentő tálcák használata?

Mindezek megelőzésére a legpraktikusabb megoldás, ha a kádak, kannák, tartályok, hordók alatt úgynevezett kármentő tálca kerül elhelyezésre. A kármentő tálcák nyitott tetejű, általában műanyagból készült edények, amelyek felfogják lecsorgó cseppeket, összegyűjtik a maró hatású, mérgező, például az ivóvízre veszélyes vagy gyúlékony folyadékokat, ezzel teljesítve be környezetkímélő funkciójukat.

Az ipari kármentő tálcák legtöbbször nagy tisztaságú polietilén porból készülnek termoplasztikus eljárással, ezen belül is a rotációs öntés alkalmazásával. E ez a műanyageszköz-gyártási technológia a szóba jöhető technikák közül a legkevésbé káros a természetre nézve, lévén anyagtakarékos, az energia igénye optimális, és gyakorlatilag nem jár agyagveszteséggel, hulladékkal, illetve ami hulladék keletkezik, az újrahasznosítható például egy kisebb térfogatú ipari műanyag kármentő tálca gyártására.

Környezetbarát-e az ipari műanyag tartály, tálca?

A műanyag tárgyakról mindenki tudja, hogy szennyezik a környezetet. Ez esetben mégis másról van szó, mint egy polipropilén zacskó vagy egy pet palack esetében: ezek a szemétbe kerülve évtizedeken keresztül sem bomlanak el, így környezetszennyező hatásuk egyértelmű.

Ezzel szemben a gyártási folyamatban a különböző iparágakban alkalmazott műanyag tárolók éppenséggel védik a környezetet azzal, hogy a szennyező, mérgező, emberi környezetre káros anyagokat, maró vegyszereket, biocid hatású fertőtlenítő szereket, savakat és lúgokat biztonságosan tárolják, megakadályozzák, hogy ellenőrizetlen területre kerüljenek.

Tovább
SEO BLOG. PR-cikkel elhelyezése. Téma: IBC tartály és ipari műanyag kármentő tálca gyártása rotációs öntéssel. Ivóvíz és folyadék tároló műanyag eszközök a vegyiparban.
süti beállítások módosítása